Hvepsebo – er det ikke det samme som en bikube ?

Hvepse er vel et skadedyr – og skal fjernes ?

Ja, jeg spørger nok dumt – og forventer ikke noget svar i mine kommentarer.  Så jeg har selv sat mig for at prøve at finde svaret.  Jeg kan da huske, dengang jeg var barn og læste tegneserier, hvordan bjørnen fandt en bikube og begyndte at ryste den for at finde honning. Og altid med det resultat, at en sværm af bier fløj efter den og den blev stukket adskillige gange.

Men er virkeligheden nu også sådan ?

Se, nu har læst lidt frem og tilbage på nettet og googlet en masse spørgsmål og svar.

Fakta er: Et hvepsebo er ikke det samme som en bikube. MEN – et hvepsebo er en bikube !  Blev I klogere ? Nej vel. Det man kalder en bikube ser ud som et hvepsebo. Bier derimod laver et bibo.  Det kan både være i en hulmur eller på loftet.  Så der er altså stor forskel på de to insekter. Hvepse hører under familien Gedehams ( Vespa crabro ) – Store hvepse kaldet svenske skovhvepse.  Men de små farlige hvepse der stikker, er en underorden af denne familie og bygger et hvepsebo, der kan være på størrelse med alt lige fra en tennisbold til en stor basketbold.  Så det er altså ikke noget at spøge med, hvis man får sådan et vipsebo i udhænget.

Nu har vi igen lige en forveksling, som vi skal have på plads.  Murbier er ikke bier – og de er ikke hvepse i muren. Men derimod nogle individer, der blot laver huller i murværket for at bygge et bo.

Gedehams er et skadedyr, der bygger hvepsebo på loftet

Et Hvepsebo – Alt om fjernelse af hvepse og hvepsebo er en rundt bold, hvor der sidder nogle kiks indeni og hvepsedronning.  Det er sjældent, at man ser hende.  Det er næsten kun hvis man selv går i gang med fjernelse af hvepse, at man se hende. Hun er altid omkranset af en masse arbejdere, der passer på hende og boet. Så man skal virkelig passe på, hvis man selv går i gang med hvepsebekæmpelse. Det er ikke noget for tøsedrenge.  Så er det næsten bedre at få fat på nogle, der kan fjerne et hvepsebo selv – så man ikke risikerer at blive stukket, hvis man har allergi.  Der er mange mennesker og børn, der ikke ved, at de har allergi mod bier og hvepse.  Det finder de først ud af, når de får et bistik eller hvepsestik.

Den sidste art jeg kort vil introducere er de søde humlebier – også kaldet brumbasser. De er ( næsten ) helt harmløse. Men de kan altså godt stikke, hvis de bliver generet nok. Så et godt råd !  Hold Jer væk fra alt, hvad der sort og gult. Det gælder også Brønshøj.  Så hellere AGF, hvis det endelige skal være noget med bold !